Hívjon! 30/642 5124

Parkettázás, parketta csiszolás

Határidőre, garanciával

30/642 5124

Mint minden javítási folyamat, a parketta javítása is a hiba felderítésével kezdődik. Első körben az aljzatot kell megvizsgálni, ugyanis a hibák nagy része innen ered. Nedvesedés, korhadás, rossz beton - ezeket kell megvizsgálni először. Amennyiben a hiba az aljzatban van, sajnos elkerülhetetlen az egész burkolat megbontása. Ellenkező esetben rövid időn belül lehet számítani egy újabb javításra, ha a hibát nem a forrásánál kezeljük, hanem csak részben kezeljük.

Második lépésként érdemes magát a parkettát megvizsgálni: milyen állapotban van. Érdemes e tisztítani majd visszahelyezni, parkettát csiszolni és lakkozni, vagy érdemes e új parkettába beruházni. Az idősebb parkettáknak is megvannak az előnyei: szép természetes színe van, már kimozogta magát, kevésbé csúszkál.

Főként a tömör, idősebb parkettáknál szokott jelentkezni a következő probléma: a többszöri olajos felületkezelés során már a réteg beszívta az olajat, és hiába sziszoljuk le a felső réteget, a lakk nem fog rászáradni, le fogja dobni magáról.

Ha a parketta mozog és lötyög, esetleg a ragasztással van gond - akkkor a hiba a lerakásban van. Ilyen esetben a parketta felbontása jelenti a megoldást. Fel kell szedni addig a parkettát, amíg egy stabil ponthoz hozzáfeszítve újra nem tudjuk rakni a parkettát. Apróbb mozgások esetén elegendő lehet a parketta vésése vagy marása, helyi pótlása.

Amennyiben szétszáradt fa padlóval van dolgunk, és így nem szökséges a parketta megbontása, érdemes a helyiség klímáját beállítani 18-24 C fokra, 45-55%-os relatív páratartalom mellett. Ez egy időigényesebb folyamat, amennyiben nem szeretnénk várni, és a rossz parkettát azonnal kifugázzuk és lakkozzuk, akkor amint a helyiségben helyreáll a páratartalom, a parkettadarabok közötti hézagokból ki fog nyomódni a tömítőanyag, ami egy újabb parketta felújítást vonz maga után.

Szerencsésebb helyzetben a régi lakkozást és a külső, felszíni sérüléseket kell csak javítani. Ilyenkor megoldás lehet egy parketta csiszolás, felületkezelés, esetleg tömítés. Ekkor változtathatunk egy kicsit a padlóborkulat arculatán: beépíthetünk különböző díszítő elemeket - bordűrok, sarokelemeg, stb. - vagy új színt adhatunk a parkettának egy pácolással.

Amennyiben parketta felújításra adná a fejét, mindenképpen beszéljen egy parkettás szakemberrel!

2016-07-09 12:50

« Vissza

Parketta csiszolás, parkettacsiszolás, parkettás, parketta felújítás - Hargitai András - a Parketta Doktor

Hargitai András - a Parketta Doktor

Sok éves tapasztalattal a parkettás szakmában túlzás nélkül állítom, hogy mindent tudunk a parkettákról. Szeretjük a munkánkat. Szeretjük azt is, amikor készül, és főleg amikor kész van. Egy szépen lerakott parketta egy még bútorozatlan lakásban nagyon esztétikus tud lenni.

Szolgáltatási területünk Budapest kerületei mellett az egész országot lefedi.

Kérdése van? Keressen bizalommal, várom hívását!

30/642 5124 (Hétfőtől - Péntekig 09:00 - 17:00 között hívható)

Kövess minket a Facebook-on is!